%0 Journal Article %T بررسی عبور قیمت جهانی مواد غذایی به قیمت‏‌های داخلی در ایران %J نظریه های کاربردی اقتصاد %I دانشگاه تبریز %Z 2423-6586 %A جاودان, ابراهیم %A حقیقت, جعفر %A پیش بهار, اسماعیل %A محمدرضایی, رسول %D 2017 %\ 01/20/2017 %V 3 %N 4 %P 177-196 %! بررسی عبور قیمت جهانی مواد غذایی به قیمت‏‌های داخلی در ایران %K شاخص قیمت مصرف‌کننده %K قیمت جهانی مواد غذایی %K ایران %R %X مطالعه حاضر چگونگی اثرگذاری تکانه‌‏های قیمت جهانی مواد غذایی بر شاخص قیمت مصرف‏‌کننده را در ایران مورد بررسی قرار داده است. به این منظور اثر عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏‌کننده با استفاده از الگوهای خودتوضیح برداری (VAR) و مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری (MS-VAR) و داده‏‌های فصلی 1393:4-1369:1 برآورد شد. بر اساس نتایج آزمون خطی بودن، الگوی MS-VAR نسبت به الگوی خطی VAR برازش بهتری برای داده‏‌ها ارائه کرده است. طبق آماره‏‌های تشخیصی، تصریح MSIAH(2)-VAR(1) به عنوان الگوی منتخب مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری است. نتایج نشان داد که مقدار عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏‌کننده در رژیم اول و دوم در پایان سال اول به ترتیب برابر 05/0 و 35/0 است. اثر عبور در سال دوم افزایش می‏‌یابد که در رژیم دوم نسبت به رژیم اول بیشتر است. مقدار عبور قیمت در پایان سال دوم در رژیم اول و دوم به ترتیب برابر 12/0 و 85/0 است. به دلیل حجم بالای واردات مواد غذایی و نهاده‌‏های کشاورزی، سیاست‌گذاران ایرانی می‌‏توانند با به کارگیری سیاست‏‌های کاهش تورم، میزان عبور قیمت‏‌های جهانی به قیمت‏‌های داخلی را محدود کنند.  %U https://ecoj.tabrizu.ac.ir/article_5806_0417c7724dc89f70dec3158176f15388.pdf