TY - JOUR ID - 5806 TI - بررسی عبور قیمت جهانی مواد غذایی به قیمت‏‌های داخلی در ایران JO - نظریه های کاربردی اقتصاد JA - ECOJ LA - fa SN - AU - جاودان, ابراهیم AU - حقیقت, جعفر AU - پیش بهار, اسماعیل AU - محمدرضایی, رسول AD - دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز AD - استاد اقتصاد دانشگاه تبریز AD - دانشیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 3 IS - 4 SP - 177 EP - 196 KW - شاخص قیمت مصرف‌کننده KW - قیمت جهانی مواد غذایی KW - ایران DO - N2 - مطالعه حاضر چگونگی اثرگذاری تکانه‌‏های قیمت جهانی مواد غذایی بر شاخص قیمت مصرف‏‌کننده را در ایران مورد بررسی قرار داده است. به این منظور اثر عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏‌کننده با استفاده از الگوهای خودتوضیح برداری (VAR) و مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری (MS-VAR) و داده‏‌های فصلی 1393:4-1369:1 برآورد شد. بر اساس نتایج آزمون خطی بودن، الگوی MS-VAR نسبت به الگوی خطی VAR برازش بهتری برای داده‏‌ها ارائه کرده است. طبق آماره‏‌های تشخیصی، تصریح MSIAH(2)-VAR(1) به عنوان الگوی منتخب مارکوف سوئیچینگ خودتوضیح برداری است. نتایج نشان داد که مقدار عبور قیمت جهانی مواد غذایی به شاخص قیمت مصرف‏‌کننده در رژیم اول و دوم در پایان سال اول به ترتیب برابر 05/0 و 35/0 است. اثر عبور در سال دوم افزایش می‏‌یابد که در رژیم دوم نسبت به رژیم اول بیشتر است. مقدار عبور قیمت در پایان سال دوم در رژیم اول و دوم به ترتیب برابر 12/0 و 85/0 است. به دلیل حجم بالای واردات مواد غذایی و نهاده‌‏های کشاورزی، سیاست‌گذاران ایرانی می‌‏توانند با به کارگیری سیاست‏‌های کاهش تورم، میزان عبور قیمت‏‌های جهانی به قیمت‏‌های داخلی را محدود کنند.  UR - https://ecoj.tabrizu.ac.ir/article_5806.html L1 - https://ecoj.tabrizu.ac.ir/article_5806_0417c7724dc89f70dec3158176f15388.pdf ER -